"İlk Görüşme ve Durum Değerlendirme" aşaması sonrasında hastanın "süreci tamamlayabilir, fonksiyonel tıp ile iyileşebilir" kanaatine varıldıysa fonksiyonel tıp tedavi sürecinin ilk basamağına geçilir.
Öncelikle hastaya fonksiyoneltipportal.com sitesinden üyelik tanımlanır. Kişiye özel şifreyi alan hasta kendi sayfasından erişimine açılmış formlara ulaşır, buradaki soruları cevaplayarak, tıbbi geçmişi, hastalıkları, hastalık belirti ve bulguları ile tüm bilgilerin yanısıra, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları, tedavi sürecinden beklentilerini yazar. Formları tamamladığında "Form Tamamlandı" onayını tıklar.
Tamamlanan formlar doktor ekranına düşer. İlk uygun fırsatta doktor ve diyetisyen tarafından bu formlar incelenir. İlk başvuru değerlendirmesinde "süreci tamamlayabilir, fonksiyonel tıp ile iyileşebilir" kanaati, bu ayrıntılı değerlendirme sonrası tekrar gözden geçirilir.
Hastanın ve hastalığının genel durumu, sürece başlama veya başlamama kararında etkilidir. Fakat en az bunun kadar, hatta daha önemlisi hastanın yaşam tarzındaki olumsuz alışkanlıkları değiştirme konusunda isteksizliği ağır basıyorsa, yine yol yakınken dönülmesi, yani sürecin hiç başlatılmaması herkes için daha iyi olacaktır.
Yok eğer, yine hastanın ve hastalığın genel durumu, hastanın formları doldurmakta gösterdiği özen, süreç boyunca önerilere uyum arzusu birlikte değerlendirildiğinde "süreci tamamlayabilir, fonksiyonel tıp ile iyileşebilir" kanaati pekişirse, Birinci Basamak Genel Tedavi süreci başlatılır.
İlk muayene ve genel değerlendirme için randevu planlanır. Bu muayeneye gelmeden önce, ön görüşmede doktor tarafından gerekli görülmüş olan temel kan, biyokimya ve idrar tahlillerini de hasta kendi sayfasındaki belgeler bölümüne yükler.
BİRİNCİ BASAMAK GENEL TEDAVİ SÜRECİ:
İlk Randevu: Doktor + Diyetisyen Formlardaki bilgilerin doktor ve diyetisyenin daha önceden inceledikleri formlardaki bilgilerin hasta ile tekrar gözden geçirilmesi, eksik veya çelişkili bulguların netleştirilmesi, beslenme alışkanlıklarının ayrıntılarının öğrenilmesi gerekli ve yeterli zaman ayrılarak yüz yüze görüşme ile başlanır. Ardından doktor muayenesi yapılır ve mevcut laboratuvar tetkiklerinin incelenmesi ile sürdürülür. Elde edilen bilgilere göre birinci basamak tedavi planını belirlenmesi, ilaç ve destek temini için reçetelerin verilmesi ile tamamlanır.
Sonraki haftada İkinci Randevu: Reçetesi verilmiş olan ilaç ve desteklerin temin edilmiş olarak getirilmiş olan ilaçların kullanım tarifleri doktor randevusunda yapılır. Diyetisyen bu haftadan itibaren temel sağlıklı beslenme eğitimine başlar. Belirli bir müfredat çerçevesinde başta beslenme olmak üzere, önerilen yaşam tarzı değişikliklerini hastanın uyum sağlayabildiği oranda gündelik yaşamına dahil etmesi konusunda kılavuzluk ve eğitmenlik yapar.
Üçüncü hafta Randevusu: Diyetisyen tarafından verilmiş olan besin günlüklerinin gözden geçirilir, bitirilen haftada hastanın yapabildikleri ve yapamadıklarının değerlendirilir ve bir sonraki haftanın önerileri aktarılır. (Bu arada, beklenen iyileşme belirtileri gözlenmeye başlamışsa, bir sonraki aşamaya hazırlık olarak ikinci basamak laboratuvar tetkikleri için de randevu planlanır. Yok eğer planlanan süre içinde, yani ilk bir ayda birinci basamak genel tedavi süreci tamamlanamayacak gibi görünüyorsa bu laboratuvar tetkikleri ertelenir.)
ilk Ay Son Randevu: Diyetisyen tarafından haftalık değerlendirme yapılır ve yeni haftanın hedefleri belirlenir. Birinci basamak genel tedavi süreci başarı ile tamamlanmış ise Kişiye Özel Tedavi Süreci başlatılmak üzere bir sonraki hafta ikinci aylık tedavinin ilk Doktor+Diyetisyen randevusu planlanır.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ BAŞLANGIÇ:
İkinci Ay İlk Randevu: Doktor + Diyetisyen: Geçen ayın tedavi sonuçlarının gözden geçirilmesi, ikinci basamak laboratuvar tetkik sonuçlarıyla birlikte gerekli görülen muayenelerin yapılması sonucunda yeni ayın aylık tedavi, diyet ve ilaç/destek reçeteleri planlanır. Aylık plan haftalık randevularla sürdürülür.
İkinci Ay İkinci Hafta Randevusu: Doktor + Diyetisyen:
İkinci Ay Üçüncü Hafta Randevusu: Diyetisyen
İkinci Ay Son Hafta Randevusu: Diyetisyen
Aylık Tedavi + Takip Süreci
Bir önceki ayın programı haftalık olarak tekrarlanarak ihtiyaç duyulduğu kadar tekrar edilir.
Kronik hastalıkların oluşması genellikle uzun yıllar boyunca aynı olumsuz etkilerin birikmesi ile olduğu için, aynı olumsuzlukların iyileşmesi de maalesef aylar almaktadır. Ancak, günden güne eski sağlığına döndüğünü gören bir hasta, bu gayretlerin sadece külfet olmadığını, ucundaki nimeti de beraberinde ödül olarak getirdiğini "bedeninde yaşar".