Bir çok kronik hastalığın zemininde zihinsel, duygusal ve ruhsal dengesizlik bulunabilir.
Vücudu fonksiyonlar açısından incelemeye başladığınızda başta hormonal denge ve düzen olmak üzere bir çok fonksiyonun birbiri ile ilişkili olduğu görülür. Hormonlar aracılığıyla bir çok fonksiyonu yöneten orkestra şefi pozisyonunda beyin ve hipotalamus eğer bir şekilde stres alarmı veriyorsa o bedende sürekli bir tetikte olma hali olacaktır. Bu da sağlığın gerektirdiği dengenin hiç oturamaması demektir.
Belki de sağlığın bozulmasında az ya da çok kilit bir rolü olan bu stres hali sürdükçe tedaviden de istenilen sonuçlar alınamaz. Bu yüzden, ruhsal, duygusal ve ruhsal dinginlik sağlanamadığı sürece sağlıklı bir denge bir türlü kurulamaz. Bu durumda bir psikolog desteği tedavinin önündeki engeli kaldırmak için gerekli veya şart olabilir.
Fonksiyonel tıp tedavisi sırasında hasta kendi sağlığı için yapması gerekenler (diyet, spor-egzersiz, uyku disiplini, stres yönetimi vb.) konusunda motivasyonunu kaybedebilir, kendisinde güç bulamayabilir. Fonksiyonel tıpta bu desteği vermek için eğitilmiş meslek kolu olan "Sağlık Koçluğu" bu aşamada yararlı olabilir.
İhtiyaç duyulması halinde bu ek destek hizmetleri de yüz yüze veya online olarak sunulabilir.