Online görüşmeyi pratik bir yöntem olarak bolca kullanıyoruz. Ancak, her zaman yüz yüze görüşmenin tam olarak maalesef yerini tutamıyor. Özellikle hekimin hastaya dokunmadan tıbbi muayene yapabilmesi teknik olarak mümkün değil. Hastanın bütününü takip etme hedefindeki bir tıbbi yaklaşımın fizik muayene yapılmadan sağlığı yönetemediğine inanıyoruz.
Fonksiyonel tıbbın kendisi için yararlı olup olmayacağını öğrenmek isteyen bir kişi ile online ilk görüşme hem hasta, hem de hekim için pratik bir başlangıç oluyor ve biz de severek kullanıyoruz.
Bu görüşmeden f-tıp yaklaşımının gerek hasta için gerekse hekim için beklentileri karşılamaktan uzak olduğu sonucu çıkarsa görüşme verimsiz bir tedavi sürecinin başlanmasını önlediği için verimli bir görüşme olarak sonlanmış oluyor.
Öte yandan, bu görüşme hastanın sağlığı için ciddi bir dönüm noktası olarak sonuçlandıysa, yeni bir dönem başlıyor. Oldukça ayrıntılı bir bilgi toplama süreci için gerekli formlar internet üzerinden hastanın erişimine açılıyor. Sonrasında bu formlar hekim ve diyetisyen tarafından inceleniyor. Bunların hepsi online olabiliyor.
Fakat, tıbbi muayene ve bilgilerin ayrıntılarının sorgulanması için planlanacak olan yaklaşık 2 saatlik bir klinik randevusu yüz yüze olması şart olan bölüm... Şehir dışındaki hastaların da hiç değilse bir kez bu muayeneye gelmeleri zorunlu oluyor. Zorunluluk hiç hoş bir tabir değil, biliyoruz... Ama, aksi takdirde, istediğimiz sonuçlara ulaşmakta çok zorlanacağımızı biliyoruz. Hem hastanın, hem sağlık ekibinin "emeklerinin boşa gitmesi" ve "beklentilerinin karşılanamamış olması" risklerini izninizle göze almak istemiyoruz. Bu yüzden, tamamıyla online hasta takibini kabul edemiyoruz.
Sözün kısası, en az bir kez Samsun, Atakum'daki kliniğimize gelebilecek hastalarımızla yola çıkabiliyoruz. Sonrasında ise gerektiği sayıda aylık kontrol ve takip görüşmelerimizde online görüşme çok işimize yarıyor... Hastalarımızı yol zahmetlerinden kurtardığı gibi, zamandan tasarruf ettiren çağın kolaylığı... Nasıl kullanmayalım?